Vi bemannar byggbranschen

Från hantlangare till tjänsteman utefter ert behov.

Sök jobbRegistera dig

VD-Brev December 2019

Den avsvalnade marknaden på bostäder har nog de flesta i branschen känt av. Infrastruktur och anläggning rullar på och vi ser heller inte någon nedgång på dessa områden även om anläggningen såklart tidigare haft en hel del markförberedande inför just nyproduktion.

För oss gäller det att organisera oss i enlighet till detta och hur marknaden ser ut och förändras.

Tillsammans med en överblick på organisation så måste vi även ha ett bibehållet fokus på den väg vi skall gå och de långsiktiga mål som vi har. Ibland blir inte vägen som man tänkt sig, eller rättare sagt, blir den någonsin det?

Planen är en ganska smidig och rak väg där målet är helt inom synhåll medan verkligheten kantas av gupp, dalar, loopar och hinder som man på ett eller annat sätt får ta sig över, förbi eller igenom.

Men tänk så tråkigt det vore om det alltid blev som man hade tänkt! Då skulle man ju inte behöva någon kreativitet, vara lösningsfokuserad och framförallt så skulle man aldrig lära sig nya saker och utvecklas.
Den störa drivkraften hos de flesta människor är att utvecklas för att kunna påverka. 
Att påverka sin egen vardag, att påverka företaget, att påverka branschen eller ännu större… att påverka världen.

På tal om att påverka så har Helpman sedan 2018 suttit med i den arbetsgrupp som startades i samband med #MeToo- upproret och byggbranschen svar på detta #sistaspikenikistan.

Detta arbete känns både viktigt och meningsfullt. För visst kan vi sitta kvar i stolen pekandes på branschen och branschorganisationer och fackförbund och tycka att de ska göra si eller så. Eller så är vi med och påverkar. Gör vår röst hörd och försöker förstå i ett bredare perspektiv med röster både från skola, byggbolag, branschorganisation och fack för att i den utvecklingen kunna ta bättre och mer genomtänkta beslut.

Antigen så utvecklas man eller så avvecklas man. Vilket väljer du?     

Att vi lever i 2019 och fortfarande inte kommit längre gällande jämställdheten. För de flesta av oss idag så känns det helt otänkbart att inte kvinnor och män samt personer med utländsk bakgrund ska få samma förutsättningar. Men om vi tänker på hur kort tid vi faktiskt arbetat med frågan så har vi kommit en bit.

Vi är långt ifrån klara och vi har ett stort och viktigt arbete framför oss men vi är på rätt väg.

För att förstå vart vi är måste vi förstå vart vi kommer ifrån. Visste du till exempel att kvinnlig rösträtt röstades igenom 1919 och att de första kvinnorna valdes in till riksdagen 1921. Bara processen med att få lika rösträtt utreddes i 12år!
Att kvinnor skulle få vigas till präster satt ännu länge in. 1958 beslutades det att även kvinnor skulle kunna uppbära prästyrket. Dock så dröjde det ytterligare 2år innan detta blev verklighet.

Inte på något sätt vill jag förminska mannen för att hamna på samma nivå som kvinnan. Utan tvärt om, genom att höja kvinnan så kan vi hamna på samma nivå, få samma rättigheter och förutsättningar. 
För inte ska det väl vara så att en kvinna ska behöva bära kläder anpassade för män för att få tillgång till branschen. Vi kräver ju inte kjol på arbetsplatser där kavaj är plagget ovantill. 

En byggbransch skall vara för ALLA oavsett kön, etnicitet, religion eller politisk åskådning. Dina kvalifikationer ligger inte i någon av dessa parametrar. Det som däremot faktiskt påverkar är värderingar, personliga egenskaper.
Men detta är också olika på olika företag och något som man själv kan påverka till viss grad. Ett oliktänkande behövs för att kunna få till bra och hållbar utveckling. Det blir inga dialoger och diskussioner om man inte kan öppna upp för oliktänkande. Kanske blir det inte som du vill till 100 % eller så blir det. Målet är väl ända att vi skall komma fram till den BÄSTA lösningen och har vi tur, ja då har vi även lärt oss något på vägen.


Till sist så vill jag önska dig en fin jul.

En jul där just Du får möjlighet att utvecklas och kanske lära dig något nytt.
Själv ska jag baka julgodis helt utan socker och mjöl. Inte för att jag måste utan för att jag inte har en aning om hur man gör och jag vill göra något som jag aldrig gjort förut.
Efter det ska jag försöka sälja in konceptet till barnen. Min magkänsla säger att just det kan bli den med utmanande och utvecklande delen!


Ha nu en riktigt God Jul!

Pernilla Aronsson
VD
Helpman Entreprenad AB   

827
831
847