Vi bemannar byggbranschen

Från hantlangare till tjänsteman utefter ert behov.

Sök jobbRegistera dig

Vad betyder hälsa och att vara frisk idag, i en tid av ständig förändring och ökande krav?

Är det verkligen sant att vi kan bestämma om vår egen hälsa? Det visar sig att till stor del, ja! Att ta hand om hälsa kan ibland verka svårt men ger bra resultat om vi är konsekventa i genomförandet. Här är några tips som gör att du kan ta hand om din hälsa på rätt sätt.

Ha koll på din kost! 

En hälsosam kost är en varierad kost, som ger kroppen alla nödvändiga näringsämnen - proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och mineralsalter. För att äta sunt bör vi anpassa kaloriinnehållet i måltiderna till vårt kön, ålder och fysisk aktivitet. Tyvärr äter vi ofta för mycket, betydligt mer än det dagliga energibehovet.

Ät regelbundet

Det rekommenderas att äta 5 små måltider om dagen med en 3-4 timmars paus mellan dem. Varför är detta så viktigt? Kroppen, som regelbundet får näringsämnen, omvandlar dem inte senare till fett.

Drick vatten

Kom ihåg att hydrera kroppen ordentligt. Hur mycket vätska vi ska dricka varje dag beror på många faktorer, inklusive kön, ålder, vikt eller fysisk aktivitet. Det genomsnittliga vätskeintaget för vuxna bör vara mellan 2 – 2,5 liter. Tänk på det speciellt nu och närmaste veckor. I sommarvärmen är det särskilt viktigt att se till att man får i sig vätska då vår kropp behöver ännu mer vatten när vi svettas.  

Var aktiv fysiskt

Inte bara vad vi äter, utan också om vi är fysiskt aktiva avgör vår hälsa. Fysisk aktivitet handlar inte alltid om någon ansträngande träning. För att hålla dig frisk är allt du behöver 30 minuter av motion. Det är bäst att välja den aktivitet man gillar – att promenera, springa, simma, cykla eller gå till gymmet. Rörelse kan vara en bra form av avkoppling.

Hitta balansen mellan arbete och privatliv

Att ständigt fokusera på arbete har ingen bra effekt på vår hälsa. Varje dag borde vi ha ett ögonblick att vila, att ha våra egna nöjen och spendera tid med nära och kära. Åtminstone en gång om året ska vi också kunna ta semester. Att koppla av från arbetet och dagliga arbetsuppgifter lugnar kroppen och låter oss 'ladda dina batterier'.

Få tillräckligt med sömn

Hur mycket sömn vi behöver är en individuell fråga, beroende på kön, ålder och aktivitet under dagen. I allmänhet bör en vuxen sova cirka 7-8 timmar om dagen. Även kortvarig sömnbrist kan allvarligt påverka hälsan genom nedsatt koncentration och minne, irritabilitet, problem med cirkulationssystemet, mm. 

Tänk på sömnkvalitet

Hur kan man förbättra sömnkvalitet? Rummet där vi somnar borde vara tyst och mörkt och inte för varmt. Det är bäst att somna vid samma tider, även på lediga dagar. Den sista måltiden ska ätas ungefär 2-3 timmar före sänggåendet. För att somna lättare är det bra att ta det lugnt och slappna av innan. Ljuset som släpps ut från smartphones, surfplattor, TV-skärmar eller datorer kan orsaka sömnproblem. För att säkerställa en god natts sömn använd inte dessa enheter ungefär 3 timmar innan du lägger dig. 

Kaffe och te, drick lagom

Kaffe värderas främst för sina stimulerande egenskaper. Detta betyder dock inte att vi kan dricka kaffe utan begränsning. Genom att dricka stora mängder kaffe kan vi helt enkelt bli beroende av det. För mycket kaffe kan orsaka sömnstörningar, huvudvärk, mm. Att dricka stora mängder starkt te kan orsaka symtom som liknar kaffe, eftersom te också innehåller koffein.

Undvik alkohol och cigaretter 

Alkohol som konsumeras höjer blodtrycket och stör hjärtat, vilket ökar risken för hjärtattack. Dessutom försämrar det matsmältningsprocesserna och minskar aptiten. Alkohol lägger också en stor belastning på levern. En säker dos alkohol har ännu inte fastställts - var och en kan ha en negativ effekt på kroppen. 
Om du vill hålla dig frisk, undvik cigaretter. Att röka cigaretter resulterar i många hälsoproblem. Tunga rökare klagar ofta på en kvävande hosta, sömnproblem, svagare smakupplevelse, sexuell dysfunktion eller svårigheter att få barn. 

Hantera stress

Stress följer oss varje dag, det kan vara bra och motiverande eller dåligt och skadligt för kroppen. Långsiktig stress kan ha mycket negativ inverkan på vår hälsa, både psykisk och fysisk, samt ofta leda till missbruk. Hur ska man hantera stress? För vissa människor är det bra att prata med nära och kära, lyssna på musik, läsa böcker eller träna (rörelse stimulerar frisläppandet av lyckohormoner). Andra människor fokuserar på handling. Om orsaken till stress är ett specifikt problem, låtsas inte att det inte är där - inse det istället och försök lösa det. Olika typer av avkopplingsövningar och meditation kan också vara till hjälp. 

Kom ihåg att den viktigaste punkten i att ändra dina vanor är konsekvens och regelbundenhet. Det är bättre att sakta ändra gamla vanor än att ändra allt plötsligt.

Använd metoden små steg - evolution, inte revolution!


Ta hand om din hälsa!


827
829
884